top of page

'Toast Literair' zwaaide weerom met het betere boek in de hoop op navolging

Foto van schrijver: Michel Van MullemMichel Van Mullem


HOEILAART - In het bijzijn van kersvers cultuurschepen Stefanie Van Dooren (Team 1560) en tal van fervente boekenlezers greep afgelopen zondag een nieuwe editie plaats van Toast Literair met Annemie Pijcke (Hoeilaarts bibliothecaris) en Jan Van Assche (Davidsfonds) als gastvrouw en gastheer. Het werd andermaal een geanimeerde tocht langs de meest succesvolle titels in meerdere genres van het voorbije jaar.

Naast de grootste succesboeken van het moment kon de causerie niet ontkomen aan wat er zich vandaag in de wereld afspeelt. Zo was er actualiteit uit de Verenigde Staten maar ook het oorlogsgeweld in het Midden-Oosten en Oekraïne en niet in het minst de vaststelling van het weekblad Knack dat we met z'n allen meer en meer de voorkeuir geven aan onze mobieltjes en het boeken lezen daardoor dreigen te verleren. Een flinke streep kommer en kwel maar wees gerust: het werd andermaal toch een klein boekenfeest met bubbels en zoals de titel beloofde dienbladen vol toastjes.


Schepen Stefanie Van Dooren


Voorleesboek

En op zo'n bijeenkomst mocht de nieuwe cultuurschepen niet ontbreken. Stefanie Van Dooren kwam dan ook de spits afbijten om met haar favoriete boeken uit te pakken en aan ons voor te stellen. Het ging om 'It ends with us' (Colleen Hoover), 'De tijdsontkenner' (Ilse Ceulemans), en 'Voorbij de bergen' (Maud Ankaoua). Qua voorleesboeken voegde ze er ook nog het oeuvre van Roald Dahl, 'Jip en Janneke' (Annie M.G. Schmidt) en 'Eefje Donkerblauw' (Geert De Kockere)aan toe. En dat laatste blijkt nog steeds een succesvol uitleenboek in de Hoeilaartse bib te zijn.

Bij de internationale toppers scoorden achtereenvolgens 'Al het blauw van de hemel' (Melissa Da Costa), 'All Fours' (Miranda July), 'Intermezzo' (Sally Rooney), en 'De bijensteek' (Paul Murray). Favoriete auteurs voor het leespubliek in de Hoeilaartse bib: Luanda Riley, Corinna Bomann en Kristin Hannah. Voorts populair: 'De dagen dat ik je liefhad' (Amy Neff) en 'Tel de sterren' (Kim Van Alkemade). En dan waren (en zijn) er de Vlaamse toppers in de boekhandel. Het gaat om 'Autobiografie van mijn lichaam' (Lize Spit), 'Wolf' (Lara Taveirne) en 'Dius' (Stefan Hertmans). De laatste twee werden zonet opgenomen in de longlist van 18 romans bij de 32e Libris Literatuurprijs 2025. De shortlist wordt bekend gemaakt op 10 maart, en de laureaat op 19 mei. Er wacht de beste een prijs van 50.000 euro.






Opvallende thrillers

Een genre dat blijft scoren is de thriller. Annemie Pijcke tekende enkele opvallende titels op uit de Vlaamse thrillerreeksen; 'Harde Regen' (Wouter Dehairs), 'De prijs van twijfel' (Jo Claes), 'Roofdier' (Toni Coppers) en 'Ik kan je redden' (Sofie Delporte). Buitenlandse thrillers oogsten ook nog steeds veel bijval. Raakten deze keer in the picture: 'De hulp ziet alles' (Freida McFadden), 'Leef je nog' (M.J. Arlidge), 'Terugkeer' (Harlan Coben) en 'De nomade' (Anya Niewierra). Tussendoor werd stil gestaan bij de 'Time to read' van het weekblad Knack met als slogan 'Stop met scrollen, lees een boek'. Immers, 30 % van de Vlamingen leest minder, 37 % van de 18-34-jarigen leest gelukkig dan weer meer. 20 % van de jongeren hebben concentratieproblemen. Uit de Knack-studie leren we nog dat wie korte teksten leest, oppervlakkig leest. Het weekblad gaf meteen enkele tips ter bevordering van het lezen: doe je telefoon uit, maak van lezen een ritueel en zorg er voor dat het een collectieve activiteit wordt, zijn er zo een paar.












Informatief en actueel

En dan werd het tijd om enkele straffe informatieve boeken uit het rek te halen. Het ging om 'Het Vaticaan' (Rik Torfs), 'De verscheurde staten van Amerika' (Johan Op de Beeck), en zelfs de periodiek van Zoniën die Jan Van Assche promootte omwille van de heerlijke weetjes over de geschiedenis en actualiteit van de regio. Voorts ook niet te versmaden 'Stoute schoenen' (Bart Van Loo), 'Een vlam Tasmaanse tijgers (Charlotte Van den Broeck) en 'Roadtrip naar Auschwitz' ( Evelien Rutten). En zoals elk jaar kregen we het lijstje veel ontleende genres in de Hoeilaartse bib geserveerd. Terwijl het kookboek op zijn retour is, zijn reisgidsen, zelfhulpboeken en psychologie meer en meer in trek. En van trek gesproken: de dieetboeken blijven het goed doen. De actualiteit voegt jaarlijks vele titels bij het boekenaanbod. Interessant waren 'De laatste walvis' (Björn Soenens), 'Konvooi' (Tommmy Wieringa) en 'De Tech Coup' (Marietje Schaake). In deze wat troebele tijden is er gelukkig nog de hoopvolle lectuur. Vaak uitgeleend in de bib zijn 'Over vrolijkheid en donkere tijden' ( Axel Hacke), 'En ze leefden niet bang en gelukkig' (Nathalie Janssens de Bisthoven ), terwijl in de pers aandacht was voor 'Alles wordt anders' (Koen Schoors) en 'Hoop' (Philipp Blom).


Boek en lezing

Tot slot kwamen nog titels aan bod die ook als lezingen best interessant waren. Rik Van Walleghem had het over 'De 10 geboden van José De Cauwer', Koen Wouters over zijn 'Mijn vader was een priester, mijn moeder een non' en verder ook nog 'Met de deur in huis' (Kristina Vindevogel/Hendrik De Clerck). En helemaal aan het eind werd nog verwezen naar de komende editie van Saint Amour op 25 februari om 20u30 in CC Den Blank Overijse en de leesactie Boek & Date die er op 27 april zit aan te komen.

Van alle vernoemde titels zijn op internet korte inhoud en/of recensies te lezen al is het ook best gezellig om even wat tijd in de bib door te brengen in je zoektocht naar de fraaiste letteren of titels die hier aan bod kwamen. Lees ze!


'Toast Literair' , initiatief van de Hoeilaartse bib en 'Plezant en interessant'/Davidsfonds, gezien en gehoord op zondag 26 januari in de cafétaria van GC Felix Sohie in Hoeilaart.

★★★☆☆

Foto's © Michel Van Mullem

214 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page