top of page
Foto van schrijverMichel Van Mullem

Strategisch project Walden wordt met drie jaar verlengd



HULDENBERG - De Vlaamse overheid verlengt het strategisch project Walden. Dit samenwerkingsverband kan nu verder werken aan de versterking van de open ruimte tussen het Meerdaalwoud en het Zoniënwoud, met het landbouwplateau van Duisburg en de valleien van Dijle, Laan, IJse en Voer.

(Foto boven;: Vertegenwoordigers van de partners in het strategisch project Walden aan de Voer in Bertem. Ze kunnen drie jaar verder werken aan de ruimteprojecten in de Dijleregio.)


Sinds de zomer van 2021 werken de provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap voor Natuur en Bos, de stad Leuven en de gemeenten Bertem, Huldenberg en Oud-Heverlee samen binnen het strategisch project Walden. Deze samenwerking wordt nu verlengd met 3 jaar.

​'Het strategisch project Walden is intussen uitgegroeid tot een hecht partnerschap dat zich inzet voor het beschermen en versterken van de openruimtestructuur in de Dijleregio. In nauwe samenwerking met verschillende overheden, administraties en bewoners zijn 22 projecten opgezet met elk een zekere moeilijkheidsgraad en een hoge ambitie. Deze projecten dragen allen bij tot de versterking van de kwaliteit van de omgeving. Gezamenlijk vertegenwoordigen ze een bijkomende investering van 7,5 miljoen euro in de regio', zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning.


Valleigebieden

Dankzij de toegekende 300.000 euro aan subsidies van de Vlaamse Overheid kan de werking van het strategisch project voor 3 jaar verdergezet worden. De lopende projecten worden verder uitgevoerd en nieuwe projecten worden opgestart.

'We focussen op de smallere valleigebieden van de Voer, Molenbeek en Nethen. Deze valleien vormen een strategische schakel in het verbinden van de kerngebieden van ons Nationaal Park Brabantse Wouden. Ze vormen een kleinschalig, sterk verweven landschap met bebouwd weefsel, stads-/dorpsnatuur en sociaal-culturele infrastructuur. Belangrijke delen van die zones hebben een harde bestemming of kennen een versteende inrichting terwijl ze toch deel uitmaken van deze cruciale verbindingen', zegt Patrick Huvenne, regiobeheerder bij het Agentschap voor Natuur en Bos.

​'We zetten in op de versterking van de dorpskernen in relatie tot het waardevolle landschap waarin ze zich bevinden. Het groene en blauwe netwerk, natuur en water dus, zijn in de valleien nauw verweven met de bebouwing. Projecten rond kernversterking moeten hier in relatie tot ruimte voor water en de ecologische verbindingsfunctie bekeken worden. Een invalshoek van de nieuwe aanvraag gaat dan ook over de differentiatie van het woongebied. De gemeenten hebben hier elk op hun eigen manier reeds eerste stappen gezet. Samen met de nieuwe besturen bekijken we hoe we dit verder aanpakken,' zegt Els Van Loon, coördinator van het strategisch project Walden. ​




Zicht op de dorpskern van Huldenberg.

Het strategisch project Walden is een samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap voor Natuur en Bos, de stad Leuven en de gemeenten Bertem, Huldenberg en Oud-Heverlee. Het project is mogelijk via de financiële steun van het departement Omgeving.

14 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page