top of page
Foto van schrijverMichel Van Mullem

Sluikstortcamera's Interrand tonen duidelijke resultaten in Hoeilaart en Overijse



HOEILAART/OVERIJSE - Sinds eind vorig jaar zet onze afvalintercommunale Interrand sluikstortcamera's in om hardnekkig sluikstortgedrag in Hoeilaart en Overijse aan te pakken. De eerste resultaten tonen aan dat deze aanpak succesvol is. De sanctioneerde ambtenaar stelde tussen 11 oktober 2023 en 11 februari 2024 101 overtredingen vast.

In Hoeilaart telde men 64 vaststellingen (63 GAS-boetes en 1 bemiddeling), Overijse 46 vaststellingen en Tervuren 1 vaststelling (niet met de sluikstortcamera). In totaal hebben de sluikstorters een bedrag van € 11.180,00 aan boetes opgelopen en werd € 20.868,63 aan opruimkosten gefactureerd. Dit komt neer op een gemiddelde kost van € 320,49 per inbreuk, waarvan € 111,80 voor de GAS-boete en € 208,69 voor opruimkosten. Deze inkomsten zijn voor de gemeente en niet voor Interrand.


“Populaire” locaties

De sluikstortcamera's hebben gedurende hun eerste volledig jaar een groot aantal overtredingen geregistreerd op specifieke locaties: In Hoeilaart werden 105 sluikstorters betrapt op de Overijsesteenweg (tegenover Desbeck), In Overijse werden 83 overtreders gefilmd, waarvan 22 op de parking van Zavelenborre, 1 aan de glasbolsite naast de Watermolen en 60 bij de grote Delhaize van Overijse.

Joris Kelchtermans (OV2002-N-VA), voorzitter Interrand, stelt: “Deze resultaten tonen aan dat het inzetten van de sluikstortcamera’s een waardevolle stap is in de strijd tegen sluikstorten. Ook de inwoners sensibiliseren blijft belangrijk om deze problematiek een halt toe te roepen.”


Herkomst van sluikstorters

Het merendeel van de sluikstorters blijkt afkomstig uit de gemeenten Overijse en Hoeilaart. Daarnaast werd een 20-tal overtredingen geregistreerd met bedrijfswagens. Zo'n 10 overtreders komen van buiten het werkingsgebied vovertreders komen van buiten het werkingsgebied van Interrand. Dat gaat van Hasselt tot Tubeke en zelfs tot over de Franse grens.

43 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page