HULDENBERG - 'Zag je de slogan al in het straatbeeld van Huldenberg? Hier begint de zee – niets ingooien aub: die boodschap is her en der met een sjabloon gespoten naast afvoerpunten langs de straat en op het openbaar domein' laat de gemeente weten. De tekens werden aangebracht naar aanleiding van Wereldwaterdag. Op die dag werd over heel de wereld campagne gevoerd om de waterproblematiek bij een breed publiek kenbaar te maken.
En in Huldenberg symboliseerde men deze Wereldwaterdag met een onvervalste strandstoel nabij een afvoerput. En bij het zonnige weer van afgelopen dagen was de zee erg nabij.
Die Wereldwaterdag bestaat al sinds 1993 en in Brussel en Wallonië worden er hiervoor al enkele jaren waterdagen georganiseerd. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) sprong mee op de kar en startte met de Vlaamse Waterdagen. 'Het spuitsjabloon werd al gebruikt door Mooimakers om zwerfvuil tegen te gaan, maar nu ook om mensen bewust te maken van het 'vloeibare goud' dat we water noemen. Zo worden voorbijgangers eraan herinnerd dat al het water dat via de riolering afgevoerd wordt uiteindelijk ooit in de zee terechtkomt, al dan niet gezuiverd', klinkt het.
Afval in de riolen zorgt voor verstoppingen en belast onnodig de zuiveringsstations. Er zijn trouwens ook heel wat producten die niet afbreekbaar zijn. 'Daarom is het belangrijk om je afval mee te geven met de ophalers of het naar het recyclagepark te brengen waar het correct wordt gesorteerd. Via de riool belandt telkens een hoop afval in de waterlopen. 'Dit is uiteraard heel nadelig voor al het leven in en rond de waterloop, en dat moeten we net koesteren. Niets is immers zo gezellig als een mooi plekje aan het water!', luidt het.
Niet aangesloten afvoeren
'Maar de vele afvoeren die we zien zijn niet aangesloten op zuiveringsstations. Sigarettenpeuken of kleine verpakkingen die op een of andere manier - al dan niet bewust - in de straatkolk terechtkomen, zal je uiteindelijk in de zee kunnen terugvinden. Ook in Huldenberg is het zo dat nog veel afvoeren voor afvalwater niet aangesloten zijn op zuiveringsstations en rechtstreeks naar de IJse, Laan of Dijle vloeien. Maar zelfs met een volledig rioleringsstelsel blijft het dus opletten waar je je afval achterlaat. Denk dan aan de zee, waar je ook graag op een afvalvrij strand wil genieten van de zon en het water', aldus nog de gemeente.
Comments