top of page
Foto van schrijverMichel Van Mullem

Nerorock blijft rots in de branding van Druivenfestival



HOEILAART - Vaste waarde op het jaarlijks Druivenfestival is en blijft Nerorock. Met een potige crew, een waterdichte programmatie en een uitgelezen locatie is het evenement een topper in de regio en ver erbuiten. Dat K's Choice dit jaar op de affiche stond, bewijst dat Nerorock zich doorheen de jaren meer en meer laat opmerken en bovenste kwaliteit niet schuwt.

Het zou dan ook wenselijk zijn dat het in deze vorm en op deze plek mag blijven bestaan. Er zijn immers plannen om indringende werken uit te voeren met het oog op de ontdubbeling van het rioolstelsel in de buurt van de as Kasteelstraat/gemeentevijver. De mensen achter Nerorock houden alvast het dossier en de verdere ontwikkeling nauwlettend in de gaten. Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht werd het (begrijpelijk) stil rond dit dossier.



Topformatie

Maar terug naar de voorbije editie. Die werd van meetaf aan vooral opgehangen aan de verrassende komst van de topformatie K's Choice, een unicum voor een druivendorp van om en bij de tienduizend inwoners. Ze kwamen, ze zagen en ze overwonnen. Het was ook zowat het enige optreden dat voor een full house zorgde. Beetje jammer wat al het andere gebodene was ook al geen kattenpis. Traditiegewijs begint zo'n Nerorock met een Adhemarrock, zeg maar aangepast kinderaanbod. En wie denkt dat hier alleen en vooral Kapitein Winokio voor is uitgevonden, heeft het mis want met Ribbedebeats is er een passend alternatief voorhanden dat evenzeer hoog scoort, origineel is en ons allemaal blij maakt. Ribbedebeats is erg vermakelijk en er wordt gedegen gemusiceerd en gezongen. Nergens wordt het flauw of melig en het kinderpubliek krijgt daardoor een even kwaliteitsvolle affiche dan de papa's en mama's en ook dat siert Nerorock. Gewoon paf op het hoofdpodium en niet ergens in een hoekje volgestouwd met kindertekeningen of ballonnetjes.




Meezingers

Met Pauline werd een mooie overgang gemaakt naar het nog grotere werk. Deze frisse verschijning werd wereldberoemd door de TV-contest met Regi te winnen (waar zijn die handjes?...). Of het een referentie is, weten we niet, maar als springplank kan het tellen. Ze bewees haar kunnen met een sobere maar rake act en prettige meezingers voor haar doelpubliek dat we meestal op een of andere zeedijk in de zomer treffen. Binnen het genre heeft ze alvast uitstraling en zelfs métier ook al is ze nog jong en aan het begin van een voor haar hopelijk glanzende carrière. Ze moet er echter voor zorgen dat haar stemgebruik efficiënt blijft.

Daar hebben The Skadillacs geen probleem mee. De heren lieten net als op Nerorock 2014 ook nu weer flink van zich horen. Een terugkeer vonden wij dus een goede beslissing. Skadillacs staat voor ambiance en niet in het minst dankzij hun leadzanger die geen seconde stil staat en de hele band daarenboven meesleurt in een vermakelijk kijkstuk dat muzikaal ook al scoort want Madness is niet veraf en die bezorgden menigeen ooit ook al vermoeide ledematen Skadillacs is van bij ons en laten vooral hun voorliefde voor 2-Tone Ska horen. Op dertien jaar tijd groeide de groep uit als een van de beste Ska bands, met een kundige live reputatie. ' Wij eren bands als The Specials, Madness, The Selecter, Bad Manners, en The Beat', laten ze weten. En daarmee weten we voldoende.




Bowie

Met Jasper Erkens werd dan weer een heel ander blik opengetrokken. Hij werd geboren in België maar werd sindsdien vaker gesignaleerd in Londen of Amsterdam. Zijn eerste album komt er als hij pas vijftien is. Hij liet zich inspireren door Bowie en Damien Rice en stond in het voorprogramma van Adèle. En dat is maar een mini-greep uit zijn opmerkelijke bio.

Na Erkens was het de beurt aan Paul Van Bruystegem, koning van de Belgische bas, en bekend van Triggerfinger. Dat hij muzikaal veelzijdiger is laat hij inmiddels als “Mr. Paul & The Lowriders” weten. 'In dit nieuwe avontuur verkent hij de wereld van bluesy psychedelica en psychedelische poprock. Zijn nieuwste album neemt je mee op een sonische reis die de grillige schoonheid van het leven weerspiegelt. Tijdens liveoptredens wordt Paul bijgestaan door een indrukwekkend ensemble om “u” tegen te zeggen. Verwacht je aan een show waarbij al je zintuigen geprikkeld zullen worden', klinkt het en daar mochten we op Nerorock voluit getuige van zijn. Het optreden klonk als een kathedraal en raakte velen in hun muzikale hart. Hier was klasse een te flauwe beoordeling.

Mr Paul was sessie-, studio- en live muzikant en pakte uit bij ‘The Wolf Banes’, ‘Beverly Jo Scott’, ’The DeVilles’ .., en uiteraard ‘Triggerfinger’.




Eyecatcher dit jaar was uiteraard K's Choice. En dat zag je meteen aan de menigte in het park. In een mum van tijd liep het festivalterrein helemaal vol tot in de uiterste hoeken en dat was nog niet eerder gebeurd bij deze editie. K's Choice zette dan ook een formidabele set neer aan een razend tempo. Het oogde en klonk allemaal formidabel en de heren lieten bovendien een schitterende lightshow zien.



De grootste naam werd niet de afsluiter. Daar was Naft voor ingehuurd. En ook deze formatie verraste.'Naft ontstond in 2018 uit een zeldzame muzikale klik tussen Floris De Smet, Tom Heynssens, Robbe Latré, Niels Van Paemel, Geraard Buyck en Dimitri Defossé, en evolueerde ondertussen van guerilla straatband tot indrukwekkende live-act met ervaring op honderden podia in binnen- en buitenland', lazen we. Het werd zowaar een muzikaal feest. En dat kon helemaal van deze Nerorock op het Druivenfestival 2024 worden gezegd. Laten we dit onderdeel van het jaarlijkse festival blijven koesteren en vertroetelen.

★★★★★

Foto's Michel Van Mullem



247 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page