top of page

Milieuraad dertig jaar in de bres



HOEILAART - Dertig jaar geleden werd in Hoeilaart een milieuraad opgericht. Om dat te vieren was er afgelopen zaterdag een bescheiden expo plus receptie al ging alle aandacht naar de komst van bioloog Dirk Draulans en regiobeheerder Patrick Huvenne die om beurt hun licht over onze omgeving en de Brabantse Wouden lieten schijnen.

De eerste loodste je door onze eigen tuin, wijk,... op zoek naar alle verscholen dierlijke bewoners. De tweede nam ons mee naar het Zoniënwoud en bij uitbreiding het hele IJse- en Dijlegebied. De toon werd meteen door Draulans gezet die er ons op wees dat we het bijvoorbeeld enkel over wespen of bijen in de tuin hebben terwijl onze omgeving veel rijker is aan soortgenoten als Steenhommel, Aardhommel, Akkerhommel, Weidehommel, Koekoekshommel, Bijvlieg, Hommelbijvlieg, Grote narcisvlieg, en zo kunnen we nog een poos doorgaan. Dirk Draulans wees ons ook op de gigantische insectensterfte. 'Jaren geleden kleefde je voorruit vol insecten na een flinke autorit. Maar dat is verleden tijd', aldus de bioloog. En dat er in Duitse natuurgebieden over 26 jaar zo'n 75 % verlies aan insecten zal plaatsgrijpen. Boosdoeners zijn lichtvervuiling, pesticides, klimaatverandering. Niet enkel de slinkende insectenpopulatie werd belicht. Draulans drukte zijn tevredenheid uit over de terugkeer van de wolf, het nut van de vos en nog een hoop ander gedierte.


Bossenbeleidsplan

Dertig jaar milieuraad. Nog vrij jong dus. In het kabinet Geens zetelde pas op 22 december 1981 de allereerste milieuminister, nl. de (toenmalige) CVP-er Jan Lenssens. De groenste Vlaamse gemeente, Hoeilaart, zou zowat tien jaar later over een raad beschikken die onze omgeving onder de loep nam.

Regiobeheerder Huvenne deed de ambities van de 'Brabantse Wouden' uit de doeken. Die streven naar 500 ha extra bos voor 2024. Er wordt ook uitgekeken naar een Strategisch Bossenbeleidsplan. Maar eveneens het streven naar een groener straatbeeld staat vooorop. Nogal wat straten zijn een rechte lijn asfalt. Met een andere indeling kan er de snelheid van het verkeer gereduceerd worden. De uiteenzetting van Huvenne handelde daarenboven over de zogenaamde 'verbindende landschappen' in overleg met de landbouwers. En het ging over meer. Veel meer. Kon ook moeilijk anders met deze spraakwatervallen in huis. Gevat, overzichtelijk of zeg maar 'gewoon' mateloos boeiend als de materie je tenminste aanspreekt. Er zat een al geïnteresseerd publiek in de zaal. Ingewijden ook. Het zou ook de bedoeling zijn te sensibiliseren. Zelfs na dertig jaar.

(Foto's copyright Michel Van Mullem)








38 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page