TERVUREN - Voor Tervuren en N-VA voelen niets voor het voorstel van Groen/Vooruit om het label Kindvriendelijke Gemeente te behalen. Jeugdschepen Spaas (N-VA) liet weten dat de gemeente de voorkeur geeft aan meer concrete realisaties voor kinderen en jongeren.
'Tijdens de laatste gemeenteraad stelden we voor om van Tervuren een kindvriendelijke gemeente te maken. Helaas stemde de meerderheid het voorstel weg', maakte Groen/Vooruit wereldkundig. 'In hun beleidsverklaring (die nog niet aan de gemeenteraad werd voorgelegd) zouden verschillende kindvriendelijke maatregelen zitten. Ik ben alvast benieuwd naar de maatregelen waarover de schepen sprak. We vinden dit een bijzondere redenering van de schepen. Als ze een kindvriendelijk beleid gaan voeren zouden ze het label zeer eenvoudig moeten kunnen behalen? Het label daagt het gemeentebestuur uit om een kindvriendelijk beleid te voeren op basis van kwantitatieve en kwalitatieve bevragingen bij de lokale jongeren. Maar Voor Tervuren en N-VA Tervuren nemen maatregelen zonder kinderen en jongeren te bevragen. De beleidsverklaring wordt opgemaakt door gemeenteraadsleden van de meerderheid een groep die niet bepaald jong genoemd kan worden'.
Imago
Jeugdschepen Annemie Spaas liet weten dat het behalen van zo'n label veel tijd en energie vraagt terwijl de meerwaarde vooral bij het imago ligt. Ze geeft de voorkeur aan het uitbreiden van speelmogelijkheden, aan nieuwe infrastructuur en meer participatie van de jeugd.
Vlaanderen telt 34 lokale besturen die dat label kindvriendelijke stad/gemeente op hun uithangborden hebben. Het label erkent steden en gemeenten die streven naar de realisatie van alle rechten van het kind zoals omschreven in het kinderrechtenverdrag. Een stevig transversaal en participatief voortraject zorgt voor sterke dynamiek binnen lokale besturen.
Doel is het actorschap van kinderen en jongeren verbeteren, politiserend werken, in dialoog gaan met kinderen en jongeren, transversaal beleid realiseren, samenwerking over beleidsdomeinen heen bewerkstelligen alsook het realiseren van kinderrechten op alle diensten en niveaus Het voortraject wordt gelopen binnen het lokaal bestuur en richt zich in eerste instantie op beleidsmakers en ambtenaren met impact op kinderen en jongeren. Ook andere belanghebbenden zoals middenveldpartners, onderwijsactoren, kinderopvangspelers, verenigingen, adviesraden worden actief betrokken. Alle kinderen en jongeren die in de gemeente komen en wonen zijn de finale doelgroep.
Foto's © Michel Van Mullem
Comentários