top of page
Foto van schrijverMichel Van Mullem

Klassevol concert van Cantuva Vocaal Ensemble in Sint-Martinuskerk




OVERIJSE - Tijdens het voorbije weekend konden de liefhebbers van klassieke muziek terecht in de Sint-Martinuskerk. Cantuva Vocaal Ensemble had er samen met kamerokest Chapelle de Lorraine zijn intrek genomen voor weerom een heerlijk concert.

Op het menu Stabat Mater van Josef Rheinberger, 'Cantique de Jean Racine' van Gabriel Fauré, uittreksels uit 'Ode for St Cecilia's day' en 'The Messiah' van Georg Friederich Händel. Instrumentaal werk was er van Ottorino Respighi en Antonio Vivaldi. En bij zo'n collectief muzikaal gebeuren is elkeen belangrijk en noodzakelijk al ging er extra aandacht naar Marc Verboomen , dirigent Cantuva, Katrien Vercauter, orgel, Robby Boone, trompet, Marc Goris, trompet, Bert Van Laethem, concertmeester en last but not least Cantuva en Chapelle de Lorraine zelf natuurlijk. De Stabat Mater wordt omschreven als een van de beroemdste middeleeuws-Latijnse gedichten om de Moeder Gods in haar smart om de gekruisigde Christus. Het ontstond in 1884. De relatief onbekende Duitse componist Josef Gabrël Rheinberger (1839-1901) sukkelde verschillende jaren meteen verzwerende rechterhand. Na de belofte van het schrijven van een Stabat Mater genas de kwaal en in de zomer van dat jaar werd het werk geschreven naar de gregoriaanse sequentia van het feest van O.L.Vrouw van Zeven Smarten in de Passieweek. De bedenker van deze muziek mag dan niet meteen een belletje doen rinkelen, zijn 'Stabet Mater' zal dat des te meer doen. De muziek is over alle grenzen heen een hit als we dit even in hedendaagse termen mogen uitdrukken. Het werd in de Sint-Martinuskerk op onnavolgbare wijze gebracht.




Grootmeester

Die Stabat is dan ook een meesterlijk stuk en menig koor zal het wellicht met graagte zingen wat hier dan ook gebeurde. In 'Cantique de Jean Racine uit 1865 en Gabriël Fauré (1845-1924) smeken de monikken, gebukt onder zoveel beproevingen, de Allerhoogste te luisteren naar hun gezangen en hun genade te schenken, die zij nodig hebben om de goddelijke geboden niet te vergeten. Racine was Frans toneelschrijver en behoorde samen met Molière en Corneille tot de zogenaamde 'grote drie'. Afgesloten werd met de meest klinkende namen in het gezelschap: Antonio Vivaldi (1678-1741) wiens ' Laudate Dominum omnes gentes' werd opgevoerd en Georg Friederich Händel (1685-1759) die 'Ode for St. Cecilia's Day' (1739) en The Messiah (1741), grootmeesters die nauwelijks nog te worden voorgesteld. Meteen zorgde dit spreekwoordelijke orgelpunt voor een vuurwerk van klanken en erg nadrukkelijk gebracht dank zij de inbreng van erg acuraat trompetwerk. Liefhebbers van het genre kwamen hiermee nog maar eens volop aan hun trekken en het moet gezegd dat je dan inderdaad geen gelegenheid voorbij mag laten gaan. Niet elke regio beschikt over gezelschappen met dit torenhoog talent. Het stemmenmariaal dat Cantuva in huis heeft is uniek en dient te worden gekoesterd. Uitmuntend heten we dat ook.

Concert door Cantuva Vocaal Ensemble, bijgewoond op zondag 26 mei in de Sint-Martinuskerk, Overijse


★★★★★


Foto's © Michel Van Mullem






316 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page