
OVERIJSE - De OCMW-raad heeft gisteren beslist om de gemeentelijke dienst Gezinsopvang stop te zetten op 30 juni 2025. Deze beslissing werd niet licht genomen, maar is het gevolg van verschillende factoren die de werking steeds moeilijker maken.
De stopzetting betekent niet noodzakelijk dat er opvangplaatsen verloren gaan, enkel de manier van ondersteunen verandert. De gemeentelijke dienst Gezinsopvang ondersteunt een aantal onthaalouders in hun werking, op administratief en pedagogisch vlak. De afgelopen jaren is het aantal onthaalouders binnen de dienst sterk gedaald, terwijl er weinig nieuwe instroom is. Hierdoor zitten we onder het kritische aantal onthaalouders om de dienst optimaal te laten werken. Bovendien heeft deze afname ook een impact op de subsidiëring: door het niet opnieuw kunnen invullen van opvangplaatsen gingen er al subsidies verloren en dreigen er nog meer weg te vallen.
Opvangplaatsen
Hoewel de gemeentelijke dienst Gezinsopvang verdwijnt, betekent dit niet dat de onthaalouders moeten stoppen en er dus sowieso opvangplaatsen verloren gaan. De onthaalouders kunnen na 30 juni hun werking verderzetten door aan te sluiten bij een andere bestaande organisatie. Ze kunnen bij deze beslissing en opvolging rekenen op de steun van de gemeente.
De gemeente wil een bredere regierol op zich nemen en sterker inzetten op de ondersteuning van alle kinderopvanginitiatieven, zoals onthaalouders, groepsopvang/kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang. Dit zal op termijn zorgen voor een beter gecoördineerd en duurzamer opvangaanbod.
Vlaggetjes
Een en ander mondde dinsdagavond uit in een protestactie door enkele onthaalmoeders uit Overijse. Naar aanleiding van de OCMW-raad, waar de gemeente duidelijk maakte waarom de dienst Gezinsopvang stopgezet wordt verschenen ze met zwarte vlaggetjes en dreigen er op hun beurt het bijltje bij neer te leggen.
Vorige week vond er een constructief overleg plaats met Ferm, de grootste organisator van onthaalouders in de naburige gemeenten. 'Ferm heeft laten weten dat zij bereid zijn om de onthaalouders van Overijse op te nemen in hun werking en hen daarbij professioneel te ondersteunen. Dit biedt onthaalouders de mogelijkheid om als werknemer aan de slag te gaan of om zelfstandig verder te werken met de nodige ondersteuning. Dit overleg vormt een belangrijke stap om een vlotte overgang te garanderen en de opvangcapaciteit in Overijse zo goed mogelijk te behouden', klinkt het.
Basissubsidies
OV2002 liet weten dat het zich als partij zal blijven engageren om kinderopvang in Overijse te versterken. 'De vrijgekomen middelen en tijd willen we gebruiken om een betere regierol op te nemen en álle voorschoolse kinderopvanginitiatieven in onze gemeente te ondersteunen. Deze beslissing biedt ons de kans om vanuit het lokaal bestuur een gerichtere en betere ondersteuning te bieden, zodat kinderopvanginitiatieven kunnen blijven groeien en kwalitatieve opvang kunnen aanbieden. Daarnaast blijven we ook in overleg met het Agentschap Opgroeien om de problematiek rond de basissubsidies en de unieke uitdagingen van Overijse aan te kaarten. Deze elementen nemen we mee in ons nieuw meerjarenplan 2026-2031 om te zorgen voor een toekomstgericht kinderopvangbeleid. De stopzetting van de dienst Gezinsopvang is een moeilijke maar noodzakelijke beslissing om de kinderopvang in Overijse op een duurzame manier te versterken. We blijven actief werken aan oplossingen om alle betrokken partijen op een correcte en duidelijke manier te ondersteunen en te informeren'.
Comments