MEISE - Op 29 oktober ontvingen 13 volwassenen uit Meise hun diploma van De Fietsschool. De Fietsschool van Mobiel 21 en beweging.net zorgt ervoor dat volwassenen zich vlotter en flexibeler kunnen verplaatsen. Kunnen fietsen verandert levens.
Jaarlijks krijgt Mobiel 21 de steun van de provincie Vlaams-Brabant voor de werking van een Fietsschool in vier gemeenten. Dit jaren waren Vilvoorde, Meise, Diest en Scherpenheuvel-Zichem. 'We willen dat elke inwoner de kans krijgt om te leren fietsen en daarvoor terecht kan bij een fietsschool in de buurt. Jaarlijks coacht ‘De Fietsschool’ met onze steun vier gemeenten die fietslessen voor volwassenen organiseren. Het doel van de coaching is om de impact van de lessen te vergroten en een duurzaam aanbod uit te bouwen. De diploma-uitreiking is een mooie bekroning van het harde werk”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit.
Gemeenten die in aanmerking willen komen, engageren zich om een reeks van minimum 15 fietslessen te organiseren voor volwassenen. Dit jaar maakten Vilvoorde, Meise, Diest en Scherpenheuvel-Zichem als eersten gebruik van dit aanbod. Kunnen fietsen is van cruciaal belang om te geraken waar je moet zijn. De slogan van De Fietsschool is niet voor niets ‘Fietsen verandert levens’. De Fietsschool doorbreekt de vicieuze cirkel van vervoersarmoede en geeft mensen de vaardigheden en het zelfvertrouwen om te gaan en staan waar ze willen. Keer op keer horen we van deelnemers hoe die herwonnen vrijheid en autonomie hun leven zoveel gemakkelijker en actiever maakt”, zegt Ilse Vleugels, lesgever bij De Fietsschool van Mobiel 21.
Vervoersarmoede
Het doel is om lokale fietsschoolinitiatieven op te richten en te ondersteunen, overal kwaliteitsvolle fietslessen aan te bieden en op die manier een duurzame dagelijkse en laagdrempelige oplossing te bieden aan mensen in vervoersarmoede.
Deelnemende Fietsscholen kunnen tijdens het traject gebruik maken van aangepaste lesfietsen, helmen, lesmateriaal en stappenplannen. 'Fietslessen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar dragen bij tot emancipatie, integratie, taalstimulering, geeft mensen meer vrijheid en zelfstandigheid. De fiets biedt meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt, voor iedereen een positief verhaal', zegt Ann Van den Broeck, schepen voor mobiliteit van Meise. Beweging.net ondersteunt de lokale Fietsscholen in hun zoektocht naar vrijwilligers. Het zijn immers vrijwilligers die zorgen voor een aanbod op maat voor elke deelnemer en een veilige begeleiding tijdens de eerste ritten in het verkeer. Dankzij hun geduld en praktisch advies kunnen de deelnemers uitgroeien tot zelfstandige, dagelijkse fietsers. Vaak worden de vrijwilligers ‘Fietsvriend’ van de cursisten. En gaan ze een stap verder door tijdens fietstochtjes het gebruik van de Nederlandse taal te stimuleren. De meeste cursisten zijn nieuwkomers. Samen fietsen wordt zo een waardevolle stap in een integratieproces.
Comentarios