top of page

Erfgoed online toegankelijker voor bewoners en bezoekers



HULDENBERG - De gemeente Huldenberg wil de info over gekende en minder goed gekende cultuurhistorische gebouwen en locaties maar ook lokale verhalen niet verloren laten gaan. Een QR-code is een gemakkelijke en gangbare manier geworden om bezoekers te informeren zodoende dat een jaar geleden het startschot werd gegeven van een project waarmee het lokaal bestuur cultuurhistorisch erfgoed, lokale verhalen en fabels online toegankelijk wilde maken voor zowel bewoners als bezoekers.

Met behulp van input van bewoners en het archief van de Heemkundige Kring zagen eind februari een aantal cultuurhistorische locaties verspreid over het hele grondgebied van Huldenberg een bordje met daarop een QR-code verschijnen. In totaal werden er reeds 24 locaties voorzien van een bordje. Natuurlijk ontbreken de gekende monumenten niet zoals onder andere de Sint Pieter en Pauwel kerk in Neerijse, de pomp op het Gemeenteplein en kapel Onze-Lieve-Vrouw-ten-Pui in Loonbeek. Maar ook op particuliere eigendommen zoals de watermolen in Huldenberg en in bossen en velden zijn de bordjes te vinden. Wie kent er bijvoorbeeld de herkomst van de straatnaam Radarweg in Sint-Agatha-Rode of de geschiedenis van schrijnwerkerij Leonaer in Neerijse? Wist je dat de geschiedenis van het voormalige café De Casino in het centrum van Huldenberg teruggaat tot 1768!?


QR-codes

Op deze manier wil het lokaal bestuur bezoekers op een gastvrije en eigentijdse manier inspireren met de geschiedenis van cultuurhistorische locaties en lokale verhalen uit Huldenberg. De QR-codes geven bewoners en bezoekers toegang tot meer informatie over de historiek, de bouwgeschiedenis en de betekenis van de specifieke plaats. Schepen voor toerisme Kamil Muyldermans (Open VLD) nodigt iedereen uit om op zoek te gaan naar alle QR-bordjes en -paaltjes en meer te ontdekken over het mooie Huldenberg : 'Op dit ogenblik vind je de bordjes met QR-codes vooral bij onze cultuurhistorische locaties. We hebben echter ook een aantal verhalen gevonden van bewoners zoals dit van de Geest van de Grote Burre (=bron) in Neerijse, een verhaal over het brullende geluid van een bron waar ouders hun kinderen vroeger wilden weghouden. Het brullende geluid was namelijk afkomstig van de Geest van de Grotte Burre. We zijn ervan overtuigd dat er zo nog heel wat verhalen uit een ver verleden bestaan die we niet verloren willen laten gaan.'


De unieke kloosterkapel van het klooster Keyhof tijdens het lenteconcert van 30 maart (copyright: lokaal bestuur Huldenberg)


Bewoners die nog verhalen, sagen of legendes kennen, worden dan ook aangemoedigd om deze te delen. Zo blijven ze bewaard voor later. Ken je een verhaal of fabel of wil jij een speciale locatie? Delen kan via communicatie@huldenberg.be of bel naar 0479 24 00 19.

Komentar


bottom of page