HOEILAART - Her en der in Hoeilaart schrokken inwoners zich een hoedje toen ze het wegdek voor hun huis terug zagen nadat arbeiders er met gietasfalt waren langs geweest. Het ging om aangekondigde onderhoudswerken want menige straat in Hoeilaart oogt niet meer zo fraai omwille van nogal wat barsten, putten en gaten.
Echt nieuw is zo'n metamorfose niet want het vele oplapwerk van de laatste decennia heeft centrum- en andere straten zodanig aangetast dat van enige esthetica geen sprake meer was. Reken daarbij de sporen van het opbreekwerk om kabels doorheen de gemeente te trekken en je krijgt een ongezien lappendeken. Dat gietasfalt is een waterdicht type asfalt dat met name wordt toegepast als wegverharding op brugdekken, op parkeerdaken en als waterdichte vloerafwerking. En ook op straten die er als dusdanig niet meer uitzien.
Flexibel
Een doekje voor het bloeden? Al bij al heeft dat asfalt als voordeel dat het, in vergelijking met bijvoorbeeld asfaltbeton, relatief duurzaam is. Verder is gietasfalt flexibel, waardoor het beter de elastische vervormingen die optreden bij zwaar verkeer op stalen bruggen kan opvangen zonder scheurvorming. 'Een veilig en schoon wegdek is te allen tijde van belang. Ook op wegen die onderhoud nodig hebben, maar waarvan het wegdek binnen afzienbare tijd vervangen moet worden', klinkt het. 'Gietasfalt, dat wordt aangebracht in gaten in het wegdek, is in deze gevallen een gedegen, betrouwbare en veilige oplossing'. Mooi is het echter niet.
Foto's © Michel Van Mullem
Comentarios